NLB treba između 400 i 500 milijuna eura kapitala

Bez autora
Jun 10 2013

Jutros će se na redovnim godišnjim skupštinama okupiti dioničari dvije najveće slovenske banke. Vlasnici će tako danas na Skupštini dioničara NKBM, kao i na Skupštini NLB-a glasati o dokapitalizaciji, koje banke trebaju zbog prošlih loših odluka i ekonomske krize te posljedično loših kredita i strožijih zahtjeva za kapitalnu adekvatnost. Dodatan kapital u obje ove banke, kako se očekuje. uplatit će država. Koliko kapitala će trebati NLB, odlučit će Banka Slovenije, a ocjenjuje se da je to između 400 i 500 miliona eura. Na ovim skupština neće se odlučivati o dokapitalizaciji u gotovini, nego o ovlaštenjima Upravi i Nadzornom odboru da u sljedećih pet godina osnovni kapital banke jednom ili više puta povećaju za najviše 367 miliona eura (odobreni kapital). Vlasnici obiju banaka također će odlučviati o novim nadzornim odborima.

NLB treba između 400 i 500 milijuna eura kapitalaJutros će se na redovnim godišnjim skupštinama okupiti dioničari dvije najveće slovenske banke.

Vlasnici će tako danas na Skupštini dioničara NKBM, kao i na Skupštini NLB-a glasati o dokapitalizaciji, koje banke trebaju zbog prošlih loših odluka i ekonomske krize te posljedično loših kredita i strožijih zahtjeva za kapitalnu adekvatnost. Dodatan kapital u obje ove banke, kako se očekuje. uplatit će država.

Koliko kapitala će trebati NLB, odlučit će Banka Slovenije, a ocjenjuje se da je to između 400 i 500 miliona eura, kazao je za Delo predsjednik uprave NLB-a Janko Medja.

Na ovim skupština neće se odlučivati o dokapitalizaciji u gotovini, nego o ovlaštenjima Upravi i Nadzornom odboru da u sljedećih pet godina osnovni kapital banke jednom ili više puta povećaju za najviše 367 miliona eura (odobreni kapital). Vlasnici obiju banaka također će odlučviati o novim nadzornim odborima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik